søndag den 6. maj 2012

Cliff Richard eller Elvis Presley

hun husker . . . . . . .

Fra slutningen af 50erne og op igennem 60erne, var de to allerstørste navne Elvis Presley og Cliff Richard, der sammen med sin gruppe The Shadows gjorde pigerne svage i knæene.
Man måtte være orienteret til enten den ene eller den anden og det var et meget vigtigt spørgsmål, at have afklaret, hvem af de to idoler man var til. For mit eget vedkommende var jeg faktisk både til den ene og den anden med en svag overvægt til Cliff Richard. Hans musik var den blide slags og det appellerede til mig.




I 1960 oprette Danmarks Radio en ny musikradio, P3 og til at bestyre de unges programmer, ansatte man Jørgen Mylius med en alder af 16 år på bagen.
Vi teenagere hørte "Efter skoletid", "For de unge" og "Ugens top 20" med Jørgen Mylius i transistorradio, når vi om eftermiddagen kom fra skole. Det kunne godt være lidt af en kamp med ens forældre, når der både skulle læses lektier og høres musik samtidig. Disciplinen lød, "lektierne først og musikken bagefter". Til tider snød man nu, hvis det altså var muligt. Min forældre var meget strikse på det punkt og det var vanskeligt at omgås.


Om aftenen lyttede vi til Radio Luxemburg, som spillede non stop, bl.a. med hitlisterne fra USA. Herfra var man leveringsdygtig i en stor del af tidens popmusik og navne.
Kært barn har mange navne, således også popmusikken, der både blev kaldt langhåret musik, pigtrådsmusik, beat og pop. Det var bestemt ikke musik, der faldt i vore forældres smag, så når vi skulle høre musik ,foregik det på værelset. Ofte havde man en veninde, til at lytte muik sammen med, på besøg.


En masse af tidens musik for de unge kom fra USA, England og sågar Tyskland, der sidst i 50erne og frem diskede op med en stribe biograffilm med teenagestjernerne Conny Froboess, Peter Kraus og Rex Gildo. Conny og Peter var et begreb og  det var musik, der betog tidens unge. Der var trængsel i pladebutikkerne, hvor unge stod i kø for at købe single plader med bl. a. Conny og Peter. Men også Danmark havde navne som Otto Brandenburg, Gitte Hænning og ikke at forglemme de mange pigtrådsorkestre, der dukkede op i tiden. Peter Belli & Les Rivals, The hitmakers, Sir Henry and the Butlers, The Rocking Ghost, The Defenders, The Beefeaters m.fl.

Peter Belli & Les Rivals


The Hitmakers


The Defenders

Little Eva, April Stevens, Pat Boone, Del Shannon, Poul Anka, Rolling Stones. - Rækken af amerikanske og engelske musikere fra 60ernes hitlister er næsten uendelig. Den vil vi komme ind på næste gang med smagsprøver af musikken.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar